Grekisk Lammgryta

Ingredienser
6 portioner
800 g benfri lammstek från tex. lammbog eller lammstek
smör
flingsalt
nymald peppar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 burkar hela tomater à 400 g
2 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 msk torkad oregano
2 burkar stora vita bönor à 400 g
1-1 1/2 dl färska oreganoblad
1/2 dl hackad dill
200 g fetaost
1 1/2 dl kalamataoliver
Till servering
tsatsiki
bröd
Så här gör du:
1. Skär köttet i bitar, cirka 3x3 centimeter. Bryn i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Riv av det yttersta gula skalet på citronen på ett rivjärn eller med en potatisskalare.
3. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, buljong, torkad oregano och citronskal. Koka upp.
4. Lägg i köttet och koka sakta under lock tills det är mört, cirka 1 timme, minst
5. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och värm. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad ost och oliver.
7. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.