Lamm smakar inte som kofta!
Lammkött är smakrikt, emellanåt en ren delikatess. Här delar vi med oss av några av våra favoritrecept.
Lammköttbullar är fantastiskt goda, och möra! Lammkött är smakrikt redan från början, och kräver inte mycket kryddor. Dessa köttbullar är lika goda till jul som till vardags.
Ingredienser
600 gram lammfärs
vitlöksklyfta(or), klyfta
gul lök(ar)
1 tsk senap, osötad, fransk
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymalen
0,5 tsk kryddpeppar, nymalen
1 tsk timjan, torkad
ägg
1,5 dl rött vin
1 dl ströbröd
olivolja, och smör att steka i
Tillagning
1. Riv vitlök och lök fint, blanda med senap, salt, kryddor, ägg, vin och ströbröd. Låt stå fem minuter.
2. Rör i färsen och blanda väl. Forma till små bullar.
3. Hetta upp en panna med olivolja och smör. Lägg i bullarna en och en och rör hela tiden stekpannan i cirkelrörelser så bullarna blir runda och fina
4. Stek tills de får yta och färg.
Här serverade jag köttbullarna med tortelinni fyllda med mozzarella och soltorkade tomat, en het salsa och en sallad med tomat,fetaost och basillika

INGREDIENSER
600g lammfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl vatten
1 finhackad röd eller gul lök
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad basilika
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller fint hackade (Vitlöken blir mildare om den hackas!)
1 ägg
-Fyllning
300g smulad fetaost
1 kruka grovhackad basilika
oliver
GÖR SÅ HÄR
Lägg ströbrödet i blöt i vattnet, låt det svälla. Blanda alla ingredienser till färsen.
Lägg ut ett bakplåtspapper, pensla lite vatten eller olja på pappret. bred ut färsblandningen så att det täcker pappret i ett jämnt lager. Smula över fetaosten och strö över den hackade basilikan.
Rulla sedan ihop allting som en rulltårta, lägg rullen på en plåt. Tycker man om olivar kan man trycka ner oliver på ovansidan av rullen. Pensla lite olja på ovansidan.
Grädda rullen i ugnnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Höj värmen till 225 grader mot slutet så får rullen fin färg.
SERVERA
Servera med en grönsallad, färsk pasta, bulgur eller couscous med en tzasiki

Ingredienser:
2 kg lammgrytbitar från tex. lammbog el lammstek
smör till stekning
300 g champinjoner
3 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
5 dl rött vin
1 l vatten
salt & peppar
1 kruka färsk timjan
4 msk soja
Redning majzena
Garnering färsk timjan
1. Bryn köttet lite i taget i smör tills det fått fin färg. Ta upp det ur stekpannan och låt det vila på en tallrik.
2. Dela champinjonerna, skala löken och skär i skivor, skala och hacka vitlöken.
3. Börja med att steka champinjonerna i smör och när de börjar få färg tillsätt lök och vitlök.
4. Häll över köttet och lökblandningen i en stor gryta, tillsätt vin och vatten, salta och peppra samt läggi hackad färsk timjan. (Spara lite timjan till garnering) Låt koka under lock på svag värme minst 2 timmar.
5. Reda av med majzena till lagom såsig konsistens. Rör ner soja. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Strö över timjan vid serveringen.
"Minst två timmar ska den härliga lammgrytan puttra på spisen, sen bara smälter den i munnen. "

Ingredienser
6 portioner
800 g benfri lammstek från tex. lammbog eller lammstek
smör
flingsalt
nymald peppar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 burkar hela tomater à 400 g
2 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 msk torkad oregano
2 burkar stora vita bönor à 400 g
1-1 1/2 dl färska oreganoblad
1/2 dl hackad dill
200 g fetaost
1 1/2 dl kalamataoliver
Till servering
tsatsiki
bröd
Så här gör du:
1. Skär köttet i bitar, cirka 3x3 centimeter. Bryn i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Riv av det yttersta gula skalet på citronen på ett rivjärn eller med en potatisskalare.
3. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, buljong, torkad oregano och citronskal. Koka upp.
4. Lägg i köttet och koka sakta under lock tills det är mört, cirka 1 timme, minst
5. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och värm. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad ost och oliver.
7. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.
Kontakta oss gärna!
072-747 00 82
lotta.westbeck@gmail.com