Mobil LOGO 4

Lamm smakar inte som kofta!

Lammkött är smakrikt, emellanåt en ren delikatess. Här delar vi med oss av några av våra favoritrecept.

INGREDIENSER
600g lammfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl vatten
1 finhackad röd eller gul lök
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad basilika
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller fint hackade (Vitlöken blir mildare om den hackas!)
1 ägg 

-Fyllning
300g smulad fetaost
1 kruka grovhackad basilika
oliver

GÖR SÅ HÄR
Lägg ströbrödet i blöt i vattnet, låt det svälla. Blanda alla ingredienser till färsen.
Lägg ut ett bakplåtspapper, pensla lite vatten eller olja på pappret. bred ut färsblandningen så att det täcker pappret i ett jämnt lager. Smula över fetaosten och strö över den hackade basilikan.

Rulla sedan ihop allting som en rulltårta, lägg rullen på en plåt. Tycker man om olivar kan man trycka ner oliver på ovansidan av rullen. Pensla lite olja på ovansidan.

Grädda rullen i ugnnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Höj värmen till 225 grader mot slutet så får rullen fin färg.

SERVERA
Servera med en grönsallad, färsk pasta, bulgur eller couscous med en tzasiki

Läs hela inlägget »
Etiketter: lammfärs

Ingredienser:                                         
2 kg        lammgrytbitar från tex. lammbog el lammstek
                smör till stekning
300 g     champinjoner
3 st         gula lökar
3 st         vitlöksklyftor
5 dl         rött vin
1 l            vatten
                salt & peppar
1 kruka färsk timjan
4 msk   soja
Redning majzena
Garnering färsk timjan

1. Bryn köttet lite i taget i smör tills det fått fin färg. Ta upp det ur stekpannan och låt det vila på en tallrik.
2. Dela champinjonerna, skala löken och skär i skivor, skala och hacka vitlöken.
3. Börja med att steka champinjonerna i smör och när de börjar få färg tillsätt lök och vitlök.
4. Häll över köttet och lökblandningen i en stor gryta, tillsätt vin och vatten, salta och peppra samt läggi hackad färsk timjan. (Spara lite timjan till garnering) Låt koka under lock på svag värme minst 2 timmar.
5. Reda av med majzena till lagom såsig konsistens. Rör ner soja. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Strö över timjan vid serveringen.

"Minst två timmar ska den härliga lammgrytan puttra på spisen, sen bara smälter den i munnen. "

Läs hela inlägget »

Ingredienser
6 portioner
800 g benfri lammstek från tex. lammbog eller lammstek
smör
flingsalt
nymald peppar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 burkar hela tomater à 400 g
2 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 msk torkad oregano
2 burkar stora vita bönor à 400 g
1-1 1/2 dl färska oreganoblad
1/2 dl hackad dill
200 g fetaost
1 1/2 dl kalamataoliver
Till servering
tsatsiki
bröd

Så här gör du:
1. Skär köttet i bitar, cirka 3x3 centimeter. Bryn i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Riv av det yttersta gula skalet på citronen på ett rivjärn eller med en potatisskalare.
3. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, buljong, torkad oregano och citronskal. Koka upp.
4. Lägg i köttet och koka sakta under lock tills det är mört, cirka 1 timme, minst
5. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och värm. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad ost och oliver.
7. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.

Läs hela inlägget »

Kontakta oss gärna!

072-747 00 82

lotta.westbeck@gmail.com